Cardiff & "Big Pit" - Gospodin Co'ek

Gospodin Co'ek

Ovaj blog je prijateljski raspolozen za sve dobre ljude! Bujrum, slobodno!

22.11.2008.

Cardiff & "Big Pit"

I ev, dodjoh, vidjeh, vratih se :)

Bio sam u Cardifu, glavni grad Walesa. Prije nego pocnem pricati o danasnjoj avanturi, da vas malo upoznam sa geografijom i istorijom tog dijela Velike Britanije.

Prije svega ne smijete reci da je Wales dio Engleske, isto ko sto ljuti Hercegovac ne da da se za taj dio moje zemlje zove Juzna Bosna. Nek to bude jasno :)
No ipak se mi bolje slazemo. Uglavnom, Wales je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Ima 3 miliona stanovnika, i podjednako se govore Engleski i Welški jezik, gdje pritom Welški nije ni priblizan Engleskom. U juznom dijelu slabo ko i zna welški. Odnosno, zna, ali vecinom se koristi Engleski jezik.

Glavni grad je Cardiff.


Zastava WalesaNa jug izlazi na Bristolski kanal, na zapad na Atlanski okean, i koliko sam mogao primjetiti googlajuci po netu (ali i po prici onih koji su bili tamo) Wales ima prekrasne plaze. Definitvno destinacija koja se mora posjetiti HA otopli :)Mi smo nasu avanturu zapoceli u 8h, gdje je bus ove organizacije koja je organizovala cijeli put, dosla po nas studente koji zivimo u studentskim domovima. Putovali smo oko sat vremena. Prva stanica bio je dvorac u Cardifu. Prekrasni mali dvorac, sa ogromnim zidovima i uredjenom bastom, sa prekrasnim prostorijama, koje aparati nisu mogli zabiljeziti. Zanimljivo je da je dvorac bio u vlasnistvu markiza i njegove familije koji su cesto putovali, pogotovo Mediteranom, te je dosta soba uredjenom po nacinu i dojmovima koje su donijeli iz Turske, Spanije, Maroka, itd.


Nakon obilaska dvorca, mi smo krenuli u obilazak grada i potragom za kofeinom. Nakon pruzenog zadovoljstva, krenuli smo ulicama tog malog, ali prelijepog grada. Skontali smo da smo iz grada u grada kako smo ih obilazili uvijek ovaj zadnji stavljali na prvo mjesto kao najljepseg grada u Engleskoj...uh, pardon...u Velikoj Britaniji.Nakon kafesanja i setnje, dosao je red da posjetimo "Big Pit", rudnik uglja koji je bio jedan od glavnih snadbjevaca i ucinio podrucje Walesa veoma bogatim. Big pit, ili kako ime kaze Velika rupa (jama) se odnosi na najdublji rudnik uglja u tom podrucju. Iako se danas ne koristi u svrhe iskopavanja, nekima je palo na um da ga pretvore u muzej, sa organizovanim turama spustanja na dno na oko 100 metara ispod zemlje. Imali smo odlicnog vodica (rudar) koji nam je objasnjavao kako se to u starim davnim vremenima kopalo. Morali smo ostaviti mobitele, satove, kako ne bi doslo do bilo kakvog trenja sa zrakom u rudniku i dovelo do eksplozije.

Rudar je pokusavao da nam na sto razumnijem Engleskom (inace je Welšanin) objasni nacin na koji su rudnici radili, kako su ostajali po 12h dole, zatim nacin na koji su kopali, dovodili konje koju su takodjer ucestvovali u iskopavanju, nacinu komuniciranja medju rudarima, o raznim ekplozijama koje su se desavale. Ono sto me je najvise iznenadilo su mala djeca, u dobi od 7-10 godina, koji su takodjer bila u rudnicima - bili su tu da otvaraju i zatvaraju vrata. Naime, da bi se sacuvao kiseonik koji se nalazio u koliko-tolikoj mjeri dole, kao i da se sprijeci mjesanje gasova, djecica su bila dole i otvara i zatvarala vrata kada bi rudari prolazili. Jer je rudnik, odnosno ti tuneli bili sastavljeni od raznih komora. I tako oni ostajali oko 7-12 sati. Pored sebe su imali samo svijecu, koja bi nakon odredjenog vremena pregorila. I onda bi ostali u mraku. Vodic nas je zamolio da izgasimo svijetla na svojim kacigama i da se umirimo kako bi nam docarao taj mrak i tisinu. Vjerujte mi, nikad glasniju tisinu nisam cuo, i nikad jasnije nisam vidio mrak. Jeza.Nakon rudnika otisli smo u muzej tog rudnika, jos se malo vise upoznali sa novim nacinom iskopavanja - masinama.

Mrkli mrak je vani, autobusi cekaju, a i meni se prispalo. Odlican je dan bio, grad je jako lijep, i definitvno se treba vratiti u njega.
Gospodin Co\'ek
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30